Mii de copii din satul Jevreni și din localitățile din preajmă au acces la un spațiu pentru joacă și lectură, la traininguri și ateliere de creație gratuite

Asociația Obștească „The Moldova Project”, cu sprijinul partenerilor Kaufland Moldova și OTP Bank, a deschis o nouă sală de joacă și lectură (ludotecă) pentru copiii din comunitate, implicit cei din familii social-vulnerabile.

Deschiderea oficială a avut loc în data de 25 iunie, în satul Jevreni, raionul Criuleni. Evenimentul a adunat zeci de copii, părinți, pedagogi, reprezentanți ai autorităților locale. Programul a inclus ateliere gastronomice, animație, activități recreative pentru copii și, desigur, prima vizită în ludoteca „Orășelul distracției.”

„În zonele rurale este o mare criză de specialiști: profesori, educatori etc. Sala pentru joacă este extrem de necesară pentru ca adolescenții și copiii să aibă mai multe oportunități, să fie în grija unor adevărați specialiști, să urmeze exemple pozitive. Asociația „The Moldova Project” activează mai bine de doi ani în localitatea noastră și în tot acest răstimp am simțit ajutorul acestei echipe. Multe familii vulnerabile din satul nostru trec prin schimbări semnificative, crește rata de școlarizare, sunt semne vizibile de schimbare în bine.” 

Igor Rotari, primarul satului Jevreni, raionul Criuleni

Ludoteca „Orășelul distracției” va avea ușile deschise cinci zile în săptămână și va oferi copiilor o gamă variată de oportunități pentru a petrece timpul liber: lectura unei cărți, jocuri de societate, jocuri în aer liber, ateliere de creație, vizionarea unui film, traininguri de abilitare profesională, de dezvoltare a deprinderilor de viață etc. Adulții vor beneficia de consilieri și traininguri, care au scopul de a consolida relațiile armonioase în familie. În sală activează un pedagog social care oferă asistență educațională și psihologică.

Activitățile de terapie pentru copii, pe lângă beneficiile directe asupra stării emoționale, oferă oportunitatea de a observa îndeaproape comportamentul și starea generală a copiilor beneficiari, de a identifica cazuri de abuz sau alte situații urgente, și de a interveni în timp util. 

Această sală este dotată cu jocuri, echipament sportiv și multe rechizite pentru activități educative și distractive. Vom asigura un mediu propice pentru dezvoltarea creativității, abilităților de comunicare și vom oferi un sprijin constant tuturor copiilor și adulților care au nevoie de ajutorul nostru. Ludoteca este un mediu prietenos și sigur pentru copii, iar activitatea de monitorizare ne permite să intervenim, la necesitate, pentru a preveni situațiile de risc precum abandonul, violența, orice formă de abuz.„”

Victoria Morozov preşedinte A.O. The Moldova Project

Un partener de încredere a proiectelor sociale sustenabile este compania Kaufland Moldova, pentru care protecția copiilor, bunăstare societății și dezvoltarea educației alternative în mediul rural sunt obiective importante, trasate în politica de responsabilitate socială corporativă.

 Acest spațiu sigur, confortabil, dotat cu mobilierul, tehnica și recuzita necesară pentru activități educativ-interactive și ateliere de creație pentru copiii de toate vârstele a fost amenajat de echipele A.O. „The Moldova Project” și Kaufland Moldova. Angajații Kaufland s-au implicat direct în procesul de amenajare a jocurilor, mobilierului, tehnicii, au pictat, au decorat, au făcut curățenie, au amenajat două nisipiere în curtea ludotecii.

De nenumărate ori ne-am convins că sustenabilitatea este cheia unui proiect social de succes, iată de ce, alături de The Moldova Project ne-am propus să le oferim copiilor, dar și părinților din satul Jevreni, o oază de pace și siguranță în mijlocul rutinei zilnice. Proiectul ne oferă șansa să fim în continuare aproape de comunitățile noastre, să investim în bunăstarea, educația și sănătatea celor mai mici membri ale lor.”

 Liuba Țobenco, PR specialist Kaufland Moldova

Mediile rurale au nevoie de atenție sporită și mult mai multe investiții  – aceasta este viziunea OTP Bank în Moldova. Pentru viitoarele generații, pilonii de bază sunt calitatea educației și un mediu sigur pentru dezvoltare.

„Salutăm asemenea inițiative sociale, în special, în comunitățile locale. Educația este una dintre direcțiile principale în care OTP Bank își orientează resursele și atenția. Acest fapt este confirmat prin proiectele sociale susținute și prin programele de educație financiară gratuite oferite de experții din cadrul Fundației pentru Educație Financiară „OK” – care a  fost creată și activează sub patronajul OTP. Ne bucurăm că am reușit să oferim acestor copii acces la educație de calitate și consiliere profesională”.

Tatiana Razvanț, șef Secția Relații Publice și Responsabilitate Socială Corporativă, OTP Bank

Ludoteca din Jevreni este a 15-a sală de acest fel deschisă de Asociația „The Moldova Project” în satele din Republica Moldova. Terapia prin joc sau ludoterapia are rol esențial în dezvoltarea capacităților cognitive și artistice. Pentru copiii din familiile defavorizate, unde se atestă multe carențe în educație și sprijin parental, ludoteca poate deveni singurul loc sigur, unde copilul trăiește emoții pozitive și învață cu plăcere. 

În vara anului trecut asociația a deschis opt ludoteci în incinta sau în preajma centrelor de cazare a refugiaților din Ucraina. Aceste săli sunt dotate cu jocuri, cărți, toată recuzita necesară pentru activități de creație și nu doar. Ludotecile sunt deschise pentru toți copiii, indiferent de vârstă, rasă, statut social sau credință.