„Nu voi permite nimănui să mă lovească. Voi spune NU fără frică” (Valeria, 14 ani)

Într-o lume în care mulți dintre noi consideră că o familie stabilă, cu ambii părinți alături, cu un acoperiș deasupra capului, masă caldă și dragoste necondiționată sunt lucruri banale, există istorii care vin să ne arate partea cealaltă a realității și a vieții pe care o trăiesc mulți dintre copiii din Republica Moldova.

Valeria este adolescentă. Are 14 ani și locuiește doar de mama. Nu știe și nu a știut niciodată ce înseamnă grija și dragostea unui tată și cum ar trebui să arate o familie adevărată în care să nu existe grija zilei de mâine. Sunt patru copii în familie și o duc destul de greu. Sora mai mare este grav bolnavă și o bună parte din banii pe care reușește să-i câștige mama sunt cheltuiți pe medicamente. Valeria de mică are grijă atât de sora ei, cât și de frații mai mici, care au nouă și, respectiv, un an.

Valeria este elevă în clasa a IX-a. Ea spune că deși la unele lecții se discută multe lucruri interesante și utile pentru adolescenți și adolescente, există totuși unele teme, considerate tabu, despre care nu se vorbește deloc. Nici mama și nici un alt membru al familiei sale nu a discutat cu ea despre viața intimă, etapele pubertății sau despre stările emoționale prin care trec adolescenții. Tânăra a fost și continuă să fie martora destinelor tragice ale femeilor care trăiesc în satul ei. Unele din aceste femei sunt singure, altele fug de la soții lor de frică să nu fie bătute, o altă parte continuă să facă aceleași greșeli în viața de cuplu, dar și în relația cu ele însele. Cum poate fi evitată această realitate care pare să aibă un caracter repetitiv și distructiv?

Pentru a găsi răspunsuri la aceste, dar și la multe alte întrebări, Valeria împreună cu alți câțiva prieteni și colegi a participat la un curs de formare în domeniul sănătății reproductive a tinerilor și a adolescenților. Evenimentul a fost organizat de asociația The Moldova Project, în parteneriat Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și finanțat de Guvernul Norvegiei. „Timp de trei zile am discutat, ne-am jucat. Totul a fost interesant și diferit de ceea ce facem noi la școală. Mi-a plăcut mult că am putut comunica deschis și fără jenă. Am învățat multe lucruri despre corpul meu, despre ceea ce este sănătos și ce este dăunător pentru mine. Vreau să învăț mai bine, să am o profesie ca să pot duce o viață independentă. Nu voi petrece timpul cu oamenii nepotriviți sau cu cei în care nu am încredere”, menționează adolescenta.

Valeria vrea să devină bucătăreasă și să lucreze în unul din restaurantele din capitală. Pentru a-și realiza visul, ea spune că după absolvirea gimnaziului va merge să învețe la o școală profesională din centrul raional sau din Chișinău. Înțelege că are nevoie de o profesie și că independența financiară o va ajuta să facă alegeri corecte și sănătoase.

În timp ce participa la curs îi veneau diferite idei în minte: cum să trăiască mai bine, cu cine ar putea crea o familie, cum ar vrea să fie viitorul ei soț. „Eu nu am avut relații serioase până acum și nu am prieten. Dacă voi avea unul, cred că va fi un băiat din sat, ca să ne înțelegem mai bine. Respectul și grija unul față de altul sunt foarte importante pentru mine. N-am să permit să fiu lovită vreodată. Voi spune „NU” fără frică”, subliniază Valeria.

Siguranța în mediul online a fost un alt subiect care a trezit interes din partea participanților. Fiind activă și prezentă pe mai multe platforme de socializare, Valeria a recunoscut că nu știa despre riscurile la care se expune și a dat curs unei invitații dubioase din partea unui necunoscut. „Nu mai fac asemenea greșeli. Sunt foarte atentă și verific fiecare persoană cu care vorbesc. Pe cei din sat îi știu foarte bine. Chiar și așa, sunt atentă la ce și cum scriu, dar și ce fișiere expediez”, spune tânăra.

Pentru Valeria și colegii ei seria de training-uri organizate de The Moldova Project au fost nu doar interesante, dar și foarte utile. În cadrul activităților interactive, zeci de elevi/eleve, tineri și tinere au avut posibilitatea să discute liber, să pună întrebări „incomode” pe subiecte considerate „jenante” sau chiar „indiscrete”, dar foarte importante pentru sănătatea lor fizică și emoțională. Spre exemplu, în timpul discuțiilor despre sănătatea reproductivă, adolescenții și adolescentele au aflat ce este, cum se manifestă și, cel mai important, cum să reacționeze în cazul hărțuirii și a abuzului sexual; au aflat mai multe detalii despre propriul lor corp; au înțeles ce este identitatea de gen; au acumulat cunoștințe despre cum să se protejeze împotriva bolilor cu transmitere sexuală, au înțeles importanța utilizării prezervativelor și au dobândit multe alte informații necesare și utile pentru a-și construi un viitor sigur.

Pentru realizarea acestor cursuri, trei membri ai echipei The Moldova Project au fost instruiți și ghidați de către experții Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). Devenind facilitatori, specialiștii The Moldova Project au ajutat tinerii și tinerele să dezvolte acele abilități și cunoștințe care îi vor ajuta să facă alegeri corecte și sănătoase.