Adolescenții din familii defavorizate au participat la cursuri de instruire în domeniul sănătății reproductive, organizate în colaborare cu UNFPA Moldova

În cadrul proiectului de formare în domeniul sănătății reproductive finanțat de UNFPA Moldova și implementat de Asociația „The Moldova Project”, circa 150 de elevi și tineri care provin din familii vulnerabile, separați de părinți și aflați în  situații de risc, au participat la o discuție interactivă despre modul sănătos de a construi relații intime și aspectele fiziologice corespunzătoare. 

Copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani, timp de trei zile au participat la sesiuni organizate în raioanele Criuleni, Călărași, Cimișlia și în municipiul Chișinău. Participanții au fost îndemnați să ia decizii bine informate cu privire la sănătatea și drepturile lor reproductive, precum și bunăstarea lor generală. Training-urile au contribuit la conștientizarea și prevenirea situațiilor de risc, așa precum sunt exploatarea și abuzul sexual. 

„A fost o experiență extrem de  utilă pentru copiii din sate, dar și cei din instituții de plasament, căci situația de vulnerabilitate în care se află îi face mult mai expuși în fața eventualelor riscuri și, totodată, mult mai sensibili la subiectele ce țin de sănătatea sexuală și reproductivă. Le-am vorbit despre aspectele  anatomice și fiziologice extrem de necesare de a le cunoaște pentru o viață sexuală asumată, responsabilă și sănătoasă, am vorbit despre debutul relațiilor sexuale, sarcina în adolescență, maladiile cu transmiterea sexuală, metodele de prevenire și contracepția în adolescență. Deși sunt foarte diferiți, copiii au dat dovadă de interes și implicare, au pus multe întrebări, fapt care confirmă necesitatea unei informări mult mai vaste în domeniu.”

Diana Valuță, medic ginecolog obstetrician, trainer 

În cadrul sesiunilor despre sănătatea reproductivă, elevii și tinerii au învățat să reacționeze la incidentele de hărțuire și abuz sexual, ei posedă o înțelegere mai profundă a propriului corp, a identității de gen, au primit recomandările specialiștilor privind igiena personală, au învățat cum să se protejeze de bolile cu transmitere sexuală, au conștientizat necesitatea utilizării prezervativelor șio multe alte informații prețioase pentru o viață de adult responsabil și sănătos. 

„În fiecare an organizăm traininguri în special pentru adolescenții din grupurile social-vulnerabile, căci anume ei au nevoie de sprijin, de îndrumare, de informare. Copiii ai căror viață este marcată de abuz, lipsuri, violență, nu au mentori care să devină un exemplu pentru ei. Neavînd ghidare și sprijin, ei cad în capcanele prin care au trecut părinții lor sau, situația poate deveni și mai complicată. La trainingurile ce le-am organizat împreună cu echipa UNFPA Moldova, copiii au aflat despre drepturile ce le au,  cum pot preveni și unde să se adreseze în cazul abuzului sexual, actelor de violență și hărțuire; au aflat răspunsurile la întrebările ce sunt considerate tabu de părinții lor și de comunitatea din care fac parte. Prin informare, prevenim o multitudine de situații dificile prin care ar putea trece acești tineri.”

 Victoria Morozov, președinte A.O. The Moldova Project

Eficiența proiectului a fost analizată în baza unor chestionare, iar conform răspunsurilor acumulate, majoritatea participanților au învățat lucruri noi, unii au au rămas impresionați de unele aspecte despre care aveau concepții greșite, iar doi adolescenți au recunoscut în discuții private cu echipa actul de abuz realizat la adresa lor. Psihologul organizației The Moldova Project și alți specialiști au oferit toată asistența necesară astfel încât victimele abuzului să-și revendice drepturile și să depășească problemele de ordin psihologic.

Evaluarea organizării și desfășurării programului de formare evidențiază succesul acestuia în furnizarea de informații practice și captivante pentru tineri, crearea unui mediu confortabil pentru comunicare și studiu. 75% dintre participanți au raportat că sunt „foarte mulțumiți” de formare. În ceea ce privește utilitatea și impactul programului de formare, este de remarcat faptul că aproape 90% dintre participanți fie „total de acord”, fie „de acord” că instruirea a acoperit subiecte relevante și importante pentru nevoile lor.  Un alt factor convingător care evidențiază utilitatea instruirii este că aproape 60% dintre respondenți au declarat că au dobândit un număr semnificativ de abilități noi în urma cursurilor, în timp ce aproximativ 40% au menționat că au obținut informații valoroase.

Pentru realizarea cursurilor, trei membri ai echipei The Moldova Project au fost instruiți și ghidați de către echipa UNFPA Moldova. Devenind facilitatori, specialiștii The Moldova Project au avut un rol direct în organizarea cu succes a acestui program educațional.  Ei au ajutat tinerii să dobândească cunoștințele și abilitățile de care au nevoie pentru a lua decizii „sănătoase” și a alege conștient. Activitățile interactive, participative au stârnit interes și au facilitat procesul de studiu.

Deoarece învăţarea activă presupune follow up, participanții la traininguri vor fi invitați la sesiuni în care se va discuta despre cele studiate și conștientizate. Sesiunile de follow up vor consolida cunoștințele acumulate și vor oferi oportunități pentru a discuta exemple, situații concrete cu care se confruntă copiii și tinerii.

Activitățile au fost realizate în cadrul Programului global al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) de educație cuprinzătoare privind sănătatea reproductivă a adolescenților și tinerilor, implementat cu suportul financiar al Guvernului Norvegiei.