21 de idei de afaceri ale femeilor refugiate din Ucraina și localnice, din Republica Moldova, vor fi implementate datorită proiectului Women with Vision

Războiul a generat criza refugiaților din Ucraina, dar și o multitudine de proiecte de sprijin pentru categoriile vulnerabile. Dincolo de ajutorul material și psiho-emoțional, femeile care au fugit de urgia războiului au nevoie de siguranță, inclusiv financiară. Pentru a susține independența financiară, dezvoltarea capacităților antreprenoriale ale femeilor și stimularea interesului pentru mediul de afaceri, Asociația Obștească „The Moldova Project” a implementat proiectul Women with Vision – Femei puternice, lidere în comunitate. 

În colaborare cu asociațiile  AVI Moldova și JCI Ungheni, cu sprijinul UN Women Moldova, inclusiv financiar din partea  Women’s Peace & Humanitarian Fund, 122 de femei, în mare parte din Ucraina, dar și din Republica Moldova, au participat la cursuri de formare și de ghidare pentru a putea deschide sau dezvolta propria afacere. Regiunile cheie unde a derulat proiectul Women with Vision sunt : Chișinău,Călărași, Ungheni și regiunea Transnistreană a Republicii Moldova.

Femeile cu viziune sunt cele care știu ce-și doresc, care au nu doar visuri, dar și planuri concrete pentru realizarea dorințelor. Instabilitatea generată de război, pandemie, de criza energetică a pus la grea încercare întreaga societate. Pentru a susține femeile ambițioase atât din Ucraina, cât și din Moldova, asociația The Moldova Project” a implementat proiectul Women with Vision, menit să susțină, să încurajeze și să dezvolte antreprenoriatul în rândul femeilor refugiate și locale. Împreună, femeile din Ucraina și cele din Moldova, au învățat să scrie un business plan, să pună bazele unei afaceri transparente și profitabile. Este un pas important pentru un nou început.

Victoria Morozov, președinta asociației The Moldova Project

Timp de câteva luni, 122 de femei ambițioase au participat la cursuri online, la ateliere offline, au avut parte de consultanță gratuită și mentorat. Fiecare idee de afacere a fost analizată individual, iar informațiile generale despre business și administrare au oferit o imagine amplă despre cum trebuie etapizat și structurat planul de afacere. Douăzeci și unu de participante au câștigat câte un grant de până la cinci mii de dolari – un prim ajutor pentru lansarea sau dezvoltarea unei afaceri. Au beneficiat de grant 12 femei din Ucraina și 9 femei din Republica Moldova, marea majoritate având o experiență mică în domeniul antreprenoriatului. 

„Mă bucur că avem un număr mai mare de femei de afaceri în Moldova. Sunt tare mândră și inspirată de femeile ucrainence care demonstrează curaj, dar dincolo de curaj, este esențială independența financiară în lupta împotriva violenței față de femei și fete. Urez succes tuturor participantelor.”

Doina Gherman, deputat în Parlamentul Republicii Moldova

Acest proiect este finanțat de fapt de Guvernul Germaniei și scopul a fost de abilitare, de leadership, abilitare economică a femeilor din Moldova și cele ce s-au refugiat din Ucraina. Vreau să felicit toate doamnele care au trecut prin aceste procese complexe astfel încât să primească un certificat de grant. Cinci mii de dolari nu este o  suma mare, dar ne dorim ca acest mic efort financiar să fie un prim pas care să vă motiveze să accesați și alte resurse. Posibilități există. Pentru noi independență financiară înseamnă bunăstare, dezvoltare și familii unite.” 

Svetlana Andrieș, reprezentanta adjunctă de țară/ specialistă program UN Women 

Domeniile de activitate ale participantelor sunt variate, de la cursuri de limbă engleză la servicii fotografice și atelier de croitorie. Interesul comun rămâne a fi inițierea unei afaceri de succes, conformă tuturor normelor legale și competitivă pe piața moldovenească. 

Am organizat un concurs de planuri de afaceri transparent și astăzi avem onoarea să declarăm câștigători 21 de femei. Proiectul nu se termină aici, câștigătoarele vor avea parte de consultanță din partea noastră și a partenerilor. Ne propunem să oferim continuitate, să propunem noi training-uri și servicii pentru a îmbunătăți afacerile.”                 

 Dumitru Jucov, manager de proiect A.O. The Moldova Project

Eu mult timp am analizat piața de aici încercând să înțeleg ce aș putea face pentru a ajuta comunitatea de ucraineni din Moldova. Am studii pedagogice și am ales să creez o companie care să ofere cursuri de limba engleză în ucraineană și în limba rusă. Cele patru mii de dolari câștigați vor fi cheltuiți pe tehnică, computere pentru a putea realiza material promoțional, didactic și pentru a iniția primele cursuri online.”   

 Anna Pavlova, antreprenoare Odesa, Ucraina

Afacerea mea are un an și jumătate și am aplicat la proiect pentru a dezvolta ceea ce am inițiat. Producem caiete cu sarcini pentru copii, ca și sprijin în procesul educațional. Banii câștigați vom cheltui pe un nou brand book și pe servicii de promovare.” 

Olga Bux, antreprenoare Republica Moldov

La evenimentul de înmânare a certificatelor de grant a fost accentuată importanța  independenței financiare – una dintre cele mai eficiente căi pentru dezvoltare sustenabilă, bunăstare materială, dar și psiho-emoțională. Pentru femeile care au fugit de urgia războiului, multe dintre care au fost nevoite să închidă afacerile din Ucraina, proiectul Women with Vision a oferit  șanse viabile pentru un nou început.